”Învață din Mers” este printre puținele școli de skate din România care a reușit să strângă în jurul ei o comunitate în adevăratul sens al cuvântului. Prezentă pe piața locală de peste 10 ani, brigada ”Învață din Mers” ajută copii de toate vârstele să învețe să se dea pe sk8 sau să își perfecționeze tehnica. Am stat de vorbă cu Adrenalină aka Don aka Marius Diatcu, ca să înțelegem cum a apărut ideea înființării ”Învață din Mers”, ce presupune dorința fondatorilor de a înființa prima Federație Română de Skateboarding și care sunt următoarele evenimente notabile pentru comunitate în perioada următoare.
Cum v-a venit ideea înființării unei școli de sk8 în România?
Prima oară când am participat la un curs a fost în 2010 alături de Laurențiu Stan din Brașov aka Cupi, skater consacrat dintr-o generație anterioară. De la el am învățat metoda de predare și am văzut cum arată un curs de grup.
După ce el a plecat din București, am continuat cu membrii din crew-ul nostru de skateri de pe atunci sub numele ”Învață din Mers” pus chiar de Nicolae Anghel.
Ideea a venit de la sine ca o necesitate pentru cei mici, să evolueze mai repede cu riscuri de accidentare minimalizate și totodată prin popularizarea sportului ne-am dorit să creștem și numărul de practicanți.
Acum 2 ani am reușit să înființăm Club Sportiv Skateboard București și recunoașterea ramurii sportive în România, acesta fiind deja sport olimpic.
Cum se simt copiii la lecțiile predate direct în skatepark, vă văd ca pe niște profesori?
Fiecare antrenor și instructor are un stil diferit și o abordare personală, însă respectă niște obiective de bază: Safetiness, Fun, Efficiency). Da, în procesul de inițiere cei mici ne văd ca pe niște profesori, a căror materie vin cu drag să o învețe, iar cu avansații care au deja experiență de 3-4 ani suntem deja prieteni, ne reprezintă Clubul Sportiv prin rezultate de performanță, poze și clipuri de skate.
Ce atitudine au părinții când văd că cei mici ajung să facă trick-uri din ce în ce mai avansate? Se bucură sau mai degrabă devin temători?
Procesul este de durată, până ca cei mici să ajungă să facă trick-uri, părinții sunt obișnuiți cu riscurile asociate skateboarding-ului. Nu devin tematori, dimpotrivă, aș zice că vin la noi să învețe calea corectă de abordare. Daca respecți abordarea progresivă cu încălziri și stretch-uri și păstrezi un mindset bun, totul va fi ok.
Cum se simte o tabără de skate în România?
Organizare, pasiune, o echipă care face asta cu drag și dedicare pentru skateboarding și youngsteri gata să rupă norma pe skate.
Știm că vă doriți cu ardoare să ajungeți să puneți pe picioare prima prima Federație Română de Skateboarding din România. Ce presupune acest lucru?
Procesul durează și presupune o organizare destul de heavy, un număr mare de sportivi legitimați, mai multe cluburi și o comunicare bună între oameni. Momentan lucrurile se desfășoară în ritmul lor, suntem în dezvoltare și putem spune că și noi învățăm din mers partea de organizare administrativă.
Ce evenimente importante urmează în perioada următoare?
Pe 1 iunie are loc Slatine Skate Open, concurs de interes național, pe 21 iunie avem Go Skate Day, adică sărbătorim Ziua Internațională a Skateului cu un takeover masiv; îi dăm talpă cu toată brigada și ne oprim în spoturile de oraș unde se dă lumea de obicei. După care, pe 20 și 21 iulie avem Bucharest Skate Open, următorul concurs de interes național care se va desfășura în Parcul IOR, iar la final de august mergem în Skatecamp 7.